Experts

Naast persoonlijke en leiderschapsontwikkeling wordt een deel van het programma ingevuld inhoudelijke experts die ons voeden, inspireren, tot nadenken aanzetten en onze perceptie en kennis vergrootten over onderwerpen als transitiekunde, menselijke grondhoudingen ten opzichte van de natuur, true pricing, donut economie, lange termijn denken creëren in een korte termijn wereld enz.

Het zijn hoogleraren, filosofen, ondernemers, kunstenaars en visionairs.

Wie denken we dat we zijn?
Matthijs Schouten

ecoloog en natuurfilosoof

hoogleraar natuur en landschapsbescherming

Zijn wij mensen de eigenaren van de planeet? Is het land van ons? De rivieren? De bossen? Of zijn we rentmeesters? Of zijn we partners van alle dieren, van alle planten, van alles dat leeft? Of zijn we simpelweg onderdeel van de natuur? Een ding is zeker, het welzijn van de natuur en de aarde hangt onlosmakelijk samen met ons eigen welzijn.

 

Matthijs Schouten stelt dat het van groot belang is dat we onze houding ten opzichte van de natuur overwegen en onderzoeken. Wie zijn we en waar staan we? Alleen vanuit dat bewustzijn zullen we in staat zijn om een ​​duurzame toekomst te creëren voor de gemeenschap van al het leven.

Hoe kan je een goed voorouder zijn?

Roman Krznaric

auteur & filosoof

 

We leven in het tijdperk van de tirannie van het nu, gedreven door 24/7 nieuws, de laatste tweet en de koop-nu-knop. Met zo'n hectisch kortetermijndenken aan de basis van hedendaagse crises groeit de roep om langetermijndenken. Maar wat is het, heeft het ooit gewerkt en kunnen we het zelfs?

 

Roman Krznaric is een publieke filosoof die schrijft over de kracht van ideeën om de samenleving te veranderen. Zijn laatste boek is De Goede Voorouder - Hoe kan je lange termijn denken in de korte termijn wereld? Roman Krnaric is door The Observer genoemd als een van de toonaangevende populaire filosofen van Groot-Brittannië. Zijn geschriften zijn zeer invloedrijk geweest onder politieke en ecologische campagnevoerders, onderwijshervormers, sociale ondernemers en ontwerpers.

 

De transitie naar een duurzame economie vraagt kiezen voor de langere termijn. Maar hoe kunnen we dit lange termijn denken een plek geven in onze korte termijn wereld?

Zonder chaos geen transitie

Jan Rotmans

hoogleraar transitiekunde 

Erasmus Universiteit te Rotterdam

Hiermee om kunnen gaan is het fundament voor explorerend leiderschap. ‘Omarm de chaos, bevecht hem niet’ stelt Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans is hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

 

Jan Rotmans publiceerde meer dan 200 maal (waarvan 20 boeken) over klimaatverandering, klimaatmodellen en duurzame veranderingen. Zijn analyse is dat we nu in een ‘dubbele transitie’ zitten en geeft aan dat we deze veranderingen en chaos moeten omarmen en niet bevechten.

 

We zijn vervreemd van de samenleving en van elkaar. En toch hij is hoopvol en positief en ervan overtuigd dat we deze transities kunnen maken. We hebben meer dan ooit het collectieve vermogen om er iets aan te doen over de transities die we doorgaan. Samenredzaamheid. Samen in plaats van zelf, verbonden met elkaar en met de plek waar ze leven.

Every website has a story, and your visitors want to hear yours. This space is a great opportunity to give a full background on who you are, what your team does and what your site has to offer. Double click on the text box to start editing your content and make sure to add all the relevant details you want site visitors to know.

If you’re a business, talk about how you started and share your professional journey. Explain your core values, your commitment to customers and how you stand out from the crowd. Add a photo, gallery or video for even more engagement.

Een gezonde economie groeit niet, hij bloeit

Kate Raworth

ontwikkelde The Donut Economy

 

Hoe ziet een duurzame, universeel heilzame economie eruit? Hoe zorg we ervoor dat niemand tekortschiet in de essentiële levensbehoeften, zonder dat we collectief de levensondersteunende systemen van de aarde te zwaar te belasten?  Hoe creëer je regeneratieve, distributieve economieën kunnen creëren die werken binnen de ecologische grenzen van de planeet.

 

De uitdaging van de 21e eeuw voor de mensheid is om te voorzien in de behoeften van iedereen binnen de mogelijkheden van de planeet. Met dit ons achterhoofd, wat is dan een nieuw duurzaam en toekomstbestendig economisch model?

 

Mogelijk is het model van Kate Raworth een inspiratiebron. Kate Raworth, een Engelse econome werkzaam voor de Universiteit van Oxford, ontwikkelde The Donut Economy, een duurzaam economisch model dat balanceert tussen essentiële menselijke behoeften en planetaire grenzen.

Wat kost een product of dienst echt?

Michel Scholte

‘Minister van Nieuwe Economie’

 directeur van Impact Institute & True Price

 

Michel Scholte is een van de grondleggers in het denken en implementeren van True Pricing.

True Price streeft ernaar om de ‘echte prijs’ inzichtelijk te maken voor consument en leverancier.

Wat kost een product of dienst als je alle impact meeneemt?

 

Hij en zijn bedrijf werken voor 's werelds toonaangevende bedrijven en instellingen.

Ze leveren state-of-the-art gegevens over de impact op biodiversiteit voor banken,

of leefbare loon- en inkomensverschillen voor levensmiddelendetailhandels.

Waarom technologie onze natuurlijke toekomst is

Koert van Mensvoort
multimediaal kunstenaar en filosoof
oprichter van het Next Nature Network

Denk aan de natuur en je ziet waarschijnlijk een bos voor je. Maar wat is natuur eigenlijk? Koert van Mensvoort laat zien hoe een technosfeer bovenop een biosfeer evolueert.

 

 We leven in een wereld vol aangelegde natuurgebieden, regenboogtulpen, designerbaby’s en gekweekt vlees. De biologie van een tomaat beheersen we inmiddels zo nauwkeurig dat het weinig meer met natuur te maken heeft en, omgekeerd, over het internet en de financiële markten hebben we zo weinig controle dat ze steeds meer een natuurkracht lijken.

 

Koert van Mensvoort laat je ervaren dat onze hoogtechnologische wereld steeds natuurlijker wordt. In de visie van Koert van Mensvoort ontvouwt zich een compleet nieuw wereldbeeld dat niet alleen realistischer, maar ook oneindig veel creatiever, spannender en mooier is. Als we de grote uitdagingen van ons huidige tijdperk het hoofd willen bieden moeten we niet terúg, maar voorúit naar de natuur

Psssst

Mocht je je afvragen waarom we zo’n donkere site hebben? De donkere modus niet alleen rustiger is voor je ogen, maar ook nog eens een stuk energiezuiniger. Het laden van een zwarte pixel op de moderne devices scheelt veel energie vergeleken met het traditionele witte scherm. Daarbij raakt de batterij van je device ook nog eens minder snel leeg. Zo proberen ook wij zo duurzaam mogelijk te werken.